Educatie marketeer

Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen. De antwoorden die zij daarop geven verschillen en zijn veelal cultureel bepaald. De objecten uit onze collectie zijn hier bij uitstek een getuigenis van. Zij laten zien hoe mensen in de hele wereld leven en samenleven, op een manier die zo verschillend en tegelijkertijd ook zo hetzelfde is. Door samen met onze diverse stakeholders en ons even diverse publiek onze collecties te onderzoeken en te duiden en de betekenis ervan te delen, vergroten we het besef van deze onderlinge verbondenheid. Zo begrijpen wij de wereld om ons heen beter en verbreden we onze blik erop. En dragen we bij aan wereldburgerschap: dat is onze missie.

 

Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) is in 2014 ontstaan na een fusie van het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden. Sinds mei 2017 is er ook een intensief samenwerkingsverband met het Wereldmuseum in Rotterdam (WMR). NMVW en WMR hebben eenzelfde directie, managementteam en Raad van Toezicht en ook andere werkzaamheden en diensten worden centraal voor alle musea uitgevoerd. De gezamenlijke collecties omvatten zo’n 500.000 objecten en 700.000 fotografieën en de musea hebben gezamenlijk ca. 235 medewerkers in loondienst. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een flexibele schil en coachen wij graag stagiairs, research associates en vrijwilligers.

De vier locaties ontvangen jaarlijks zo’n 425.000 bezoekers, waarvan er 75.000 deelnemen aan de educatie programma’s. 

 

 

Voor het Nationaal Museum van Wereldculturen zoeken wij nu een
Educatie Marketeer (32 uur, standplaats Amsterdam of Leiden)

Wie zijn wij?

Het team

De Educatie Marketeer valt onder de sector Publiek & Partners, verantwoordelijk voor alle marketing en communicatie van de vier musea. De sector bestaat uit 18 medewerkers verspreid over vier locaties en kent een open en collegiale sfeer. Succes wordt met name afgemeten aan merkbekendheid, pr-waarde, bezoekaantallen en publiekswaardering. Je rapporteert direct aan het hoofd Publiek & Partners.

Wat ga je doen?


Met de educatieprogramma’s van het museum wordt de kennis, inzicht en vaardigheden van de bezoekers vergroot. Dit zijn bijvoorbeeld programma’s voor schoolbezoeken, vakantieprogrammering voor families, rondleidingen en activiteiten die bijdragen aan de toegankelijkheid van het museum. Als Educatie Marketeer zorg je ervoor dat de educatieprogramma’s bekend zijn bij de relevante doelgroep en dat doelstellingen voor educatiebezoek wordt behaald. Je signaleert kansen uit de markt en gaat interessante samenwerkingen aan. Je werkt daarbij nauw samen met de brandmanagers van de vier museale locaties, de coördinatoren educatie die de educatieve programma’s ontwikkelen en de afdeling reserveringen.

Jouw werkzaamheden zijn:

 • Schrijven van het marketingplan voor educatie per locatie
 • Ontwikkelen van campagnemateriaal en de inkoop van media
 • Promoten en coördineren van inspiratiemiddagen voor leerkrachten en docenten 
 • Aanwezig zijn op relevante beurzen en informatiemarkten
 • Netwerk onderhouden van cultuurbemiddelaars, scholenkoepels en andere organisaties die bijdragen aan educatiebezoek
 • Optimaliseren van de klantreis en het boekingsproces.

 

Wie ben jij?

Je bent gestructureerd, resultaatgericht, analytisch en proactief. Je houdt je eenvoudig staande binnen een complexe organisaties met veel verschillende stakeholders en je kan zowel uitstekend samenwerken met verschillende teams als zelfstandig aan de slag. Je hebt interesse in wereldculturen en begrijpt het belang van dekolonisatie.

Je hebt:

 • 5 jaar ervaring in de marketing en/of communicatie 
 • Affiniteit met de culturele sector
 • Kennis over de thema’s van de musea; je begrijpt de taalgevoeligheid die erbij komt kijken
 • Netwerkvaardigheden; je herkent kansen en speelt daarop in 
 • Kennis van de onderwijsmarkt; je bent vertrouwd met kerndoelen, kunstzinnige oriëntatie en erfgoededucatie of bereid om je erin te verdiepen.

Wat bieden wij?

We vragen veel, maar we bieden ook wat.

 • Een arbeidsovereenkomst voor 32 uur (4 dagen) per week voor de duur van 1 jaar met mogelijkheid tot verlenging. De Museum cao is van toepassing. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, tussen € 3.187,- bruto per maand en € 4.141,- bruto per maand (schaal 9), bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering
 • Een leuke, afwisselende functie met als standplaats Amsterdam of Leiden en flexwerkplekken op de andere locaties
 • De mogelijkheid om mee te bouwen aan een unieke organisatie, die wat betreft publieksbereik behoort tot de top 10 van de Nederlandse musea
 • Een dynamische werksfeer met c.a. 300 enthousiaste collega's op 4 museumlocaties in Nederland
 • Toegang voor jou en je directe familie bij het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Afrika Museum en Wereldmuseum.

Heeft bovenstaande nog niet al je vragen beantwoord?

Neem voor vragen contact op met de afdeling P&O, personeelszaken@wereldculturen.nl of met Merel Hoestlandt, hoofd van de sector Publiek & Partners, merel.hoestlandt@wereldculturen.nl

Ben jij geïnteresseerd?

Solliciteer dan uiterlijk 18 juni 2023 via de knop en stuur je CV en motivatie mee! Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek in de week van 20 juni 2023.

Het Nationaal Museum van Wereldculturen is een inclusieve organisatie en staat open voor alle mensen in de samenleving. Vanuit ons personeelsbeleid willen wij bijdragen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen gelijke kansen heeft en waarin geen ruimte is voor discriminatie. We verwelkomen een diversiteit aan achtergronden en kennis en selecteren onze medewerkers op basis van kwaliteiten.

Vacaturekenmerken